Heb jij weer... Heb je een warmtepomp, krijg je je zwembad nog steeds niet warm... Vervloek je warmtepomp niet te snel, want in de meeste gevallen ligt dit niet aan het apparaat zelf. Meestal ligt dit aan de manier waarop het apparaat gebruikt wordt of geinstalleerd is. Hier volgen een aantal tips om het rendement van je warmtepomp te verhogen:


Tip 1: Dek het zwembad af!

Dit is cruciaal! Het grootste warmteverlies van zwembaden gaat namelijk via de bovenkant. Dek het zwembad daarom altijd af als je niet zwemt. Bijvoorbeeld met een zomerzeil. Vooral in de avonden, als het kouder wordt, is dit van groot belang.

Vergelijk je zwembad eens met je huiskamer. Als je in de huiskamer de verwarming aanzet, doe je ook alle deuren dicht. Anders vervliegt alle warmte. Je verwarming moet dan veel harder draaien om je huiskamer op temperatuur te houden. Nu kun je de huiskamerverwarming, met deuren open, eventueel nog 10 graden hoger zetten voor de gewenste huiskamertemperatuur. Bij een warmtepomp is dit simpelweg niet mogelijk. Tenzij je een Inverter warmtepomp hebt, maar ook daar zit een grens aan. En die grens is nooit hoog genoeg om een onafgedekt zwembad te verwarmen... Dek je zwembad dus gewoon goed af!

Dek je zwembad af met een zomerzeil (en in de winter met een winterzeil), met een overkapping, of met een lamellendek.

> Bekijk Zwembadafdekkingen


Tip 2: Laat de pomp lang genoeg draaien

Een andere veelgemaakte fout is het te kort laten draaien van je zwembadpomp. Aleen als de zwembadpomp aan staat werkt de warmtepomp. Laat de zwembadpomp minimaal 8 to 10 uur per dag draaien in combinatie met goede afdekking. In het begin van het zwemseizoen doe je er verstandig aan om je zwembadpomp zelfs 24 uur per dag te laten draaien. Door ook 's nachts de zwembadpomp aan te zetten voorkom je dat het water teveel afkoelt.

Als je je pomp overdag laat draaien en je wint 3 graden aan warmte (van 16 naar 19 graden), dan is het zonde om deze warmte 's nachts weer verloren te laten gaan omdat je pomp uit staat. Je wint op die manier geen warmte, waardoor je het water nooit op de gewenste temperatuur (28 graden) krijgt. Het lijkt dan alsof je warmtepomp niet goed werkt, maar je moet hem dus gewoon langer laten draaien.


Tip 3: Volg de installatie-instructie goed op

Het is natuurlijk van essentieel belang dat de installatie van de warmtepomp op de juiste manier wordt uitgevoerd. Volg hiervoor de installatie-instructie die bij de warmtepomp geleverd wordt goed op. Daarnaast zijn er 4 basisregels:

 1. Zet de warmtepomp altijd buiten de technische ruimte
  De warmtepomp heeft vrije ruimte nodig om voldoende lucht op te kunnen nemen en weer vrij te laten. Zie regel 2 en 3.
 2. Zorg dat de warmtepomp met de achterkant ongeveer 80cm van de technische ruimte staat / vrije ruimte heeft
  De warmtepomp heeft deze ruimte nodig om voldoende lucht op te kunnen nemen / aan te kunnen zuigen. Als er bijvoorbeeld maar half zoveel lucht aangezogen kan worden dan nodig is, dan kan de warmtepomp ook maar half zijn werk doen.
 3. Zorg dat de warmtepomp aan de voorkant (de kant waar de lucht wordt uitgeblazen) ten minste 250cm vrije ruimte heeft
  De lucht die een warmtepomp uitblaast, is ijskoud. De 250cm vrije ruimte is belangrijk, zodat de lucht niet terug kan slaan op de warmtepomp; anders bevriest de warmtepomp.
 4. Sluit de warmtepomp altijd aan met een bypass kit
  Een bypass kit regelt dat de doorstroming van het water naar de warmtepomp goed is. Bij een te lage doorstroming duurt het veel langer voordat het gehele bad verwarmd is; minder water dus de pomp moet langer draaien. Bij een te hoge doorstroming duurt het ook langer, omdat er dan teveel water tegelijkertijd doorheen komt; het doorstromende water krijgt dan niet de gewenste temperatuur mee.

Onzekerheden of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan gewoon even contact met ons op. Wij kunnen je zowel telefonisch als ter plekke helpen bij de installatie van je warmtepomp.


Tip 4: Reinig de warmtepomp met Grielzeep

De warmtepomp moet voldoende lucht aan kunnen blijven zuigen om het beloofde rendement te leveren. Hiervoor is het van belang dat je de verdamper, de condensator en het lamellenrooster aan de achterzijde van je warmtepomp een paar keer per jaar schoonmaakt. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van het gebruik en de plaatsing van je warmtepomp. Houd dus voor jezelf in de gaten hoe snel je lamellenrooster vies wordt.

Het reinigen van de verdamper, de condensator en het lamellenrooster doe je met grielzeep. Grielzeep is een spray die je op deze onderdelen spuit. Je laat het 10 minuten inwerken om vervolgens schoon te spoelen met een tuinslang. Let erop dat je vuildeeltjes in of aan je warmtepomp nooit met een stofzuiger of hogedrukreiniger schoonmaakt! Dit is schadelijk voor je warmtepomp. Gebruik altijd grielzeep en een tuinslang.

> Bekijk Grielzeep

Extra tip! Wanneer je de warmtepomp gereinigd hebt en tijdelijk niet gebruikt (bijvoorbeeld in de winter), is het verstandig deze af te dekken. Met een afdekhoes geef je de warmtepomp extra bescherming tegen vuil en beschadiging. Ze worden vooral gebruikt in de winter, maar ook in de zomer zijn ze zeer waardevol voor het tegenhouden van vuil.

>> Bekijk Afdekhoezen