Als het zonnetje weer gaat schijnen wil je natuurlijk zo snel mogelijk genieten van het zwembad. Omdat een zwembad winterklaar wordt gemaakt, moet je een zwembad automatisch ook zomerklaar maken. Wanneer je onderstaande stappen doorloopt, is je zwembad weer helemaal klaar voor de zomer. Let wel op; deze adviezen kunnen afwijken van de instructies die je van de fabrikant of leverancier hebt gekregen. Alle tips op een rijtje? Download direct de checklist.


Hoe maak je het zwembad zomerklaar?

Onze product expert Ruben legt in onderstaande video uit welke stappen je moet doorlopen om het zwembad zomerklaar te maken.

Stap 1: Maak het zwembad schoon

Als het zwembad is afgedekt met een winterzeil, verwijder deze dan van het zwembad. Maak het winterzeil goed schoon voordat je deze opbergt. Verwijder eventueel drijvend vuil uit het zwembad met een schepnet. Ook het grove vuil kun je alvast met een dieptenet verwijderen. Verwijder eventuele winterdrijvers en gizzmo's en draai ook alle winterpluggen uit de inspuiters en stofzuigeraansluitingen. Reinig de skimmers door deze met een kunststofreiniger schoon te maken. Verwijder direct het vuil uit de skimmermanden. Ontdoe de liner of het polyester van eventuele zwarte watermarkeringen (vaak kalkaanslag) met een speciale waterlijn reiniger.

Stap 2: Werk het waterpeil bij

Vul indien het water onder de normale waterstand staat, weer bij met leidingwater. LET OP! Gebruik altijd leidingwater in het zwembad in plaats van bron- of grondwater. Leidingwater vormt de juiste basis voor schoon en helder zwembadwater gedurende de hele zomer.

Stap 3: Schakel de techniekinstallatie weer in

  • Plaats alle 0-ringen weer terug in de koppelingen
  • Draai alle aftappluggen en koppelingen van bijvoorbeeld de pomp en de kraan weer vast
  • Vul het zandfilter zo ver mogelijk met water en sluit deze goed af
  • Open alle kranen zodat je de pomp kunt gaan aanzetten
  • Vul het voorfilter van de zwembadpomp met water en zet de zeswegkraan eerst op circuleren
  • Wanneer de filterinstallatie weer normaal draait, zet de zeswegkraan dan weer terug op de normale filterstand

Stap 4: Controleer de installatie op lekkages

Om te voorkomen dat er water verdwijnt en de apparaten in de installatie niet droog lopen, is het belangrijk om alle koppelingen en apparaten te controleren op lekkages. Vergeet hierbij ook de zwembadverwarming niet.

Stap 5: Breng de waterbalans op orde

Als de gehele installatie normaal draait en er geen lekkages zijn, dan is het tijd om de waterbalans op orde te brengen. Je wilt tenslotte wel zwemmen in schoon en helder water. Lees ons stappenplan om de waterbalans weer perfect te krijgen. Is het water toch groen geworden in de winter? Volg dat dit stappenplan om het water weer helder te krijgen.

Stap 6: Klaar om te zwemmen!

Het zwembad is gereed om te gaan zwemmen. We adviseren je de zwembadpomp een paar dagen continue te laten draaien. Zo kunnen desinfectiemiddelen goed hun werk doen en wordt het meeste vuil uit het water gefilterd. Daarna kun je de zwembadpomp weer terugzetten op het normale ritme. Test de eerste dagen ook dagelijks de waterkwaliteit met bijvoorbeeld een teststrip. Zo weet je zeker dat het water schoon en veilig is. Veel zwemplezier :)

Stap 7: Checklist zwembad zomerklaar maken downloaden

Download de volledige checklist om hem rustig na te lopen en af te vinken. Hang deze vervolgens bijvoorbeeld op in de technische ruimte.